Menüü

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

esmaspäev, 23. november 2015

Jaht mööda Raplat


Digipöörde projekti raames külastasid 17. novembril Rapla Ühisgümnaasiumi Otepää kooli õpetajad. Päeva jooksul tutvustati külalistele  RÜGi hoonet ja arutleti   ühiste probleemide üle. Üheskoos  76.lennu esindajatega lahendati Rapla peal emakeeleõpetajate koostatud  digitaalseid fotojahi ülesandeid.
Kirjandusliku jahi raames jaotati Otepää õpetajad ja RÜGi 11. klassi õpilased kolme gruppi, anti ümbrik koos ülesande kirjeldusega pihku, lisaks olid need jälgitavad ka ka nutitelefonis,  ning saadeti rühmad Rapla peale. Ülesannete täitmiseks oli 45 minutit, mille jooksul tuli loominguliselt  jäädvustada neli pilti ja koostada teatraalne luulevideo  Raplaga seotud kirjaniku loomingust. Piltide tegemisel leidis iga grupp omanäolise lahenduse, näiteks kasutades etteantud lauset „ Oled mu päike“ leiti suurema vaevata parklast sügiseselt särav kuldkollane auto ja jäädvustati  üheskoos naerusuine foto.
Järgmine  õppetund veedeti RÜGi arvutiklassis, et ülesvõetu videoks monteerida, ka tuli  otsida-lisada iga luuletaja kohta üks fakt.
Nii õpilaste kui ka õpetajate jaoks pakkus fotojaht lõbusaid momente ja inimlikke äratundmisrõõme. Algul raskena tundunud digivahendi kasutamine osutus üllatavalt kergeks. Koos jõuti arusaamale, et kui kokku panna erinevad generatsioonid, siis tulemus on muljetavaldav ja isegi vihmane ilm ning põski näpistav külmataat ei saa rikkuda loomingulist  üritust. Õpilastele pakkus erilist üllatust Otepää õpetajate pealehakkamine ja julgus panna end täiesti teise elementi. Näiteks kui oli vaja esitada Juhan Liivi luuletust „ Ma olen end tallata lasknud“, siis pakkusid külalisõpetajad välja omalaadse idee mängida elukerjuseid.
Pärast kehakinnitamist koguneti  üheskoos vastvalminud videoid  vaatama. Nendest  võis leida humoorikaid ja värvikaid lähenemisi luuletustele, säravaid silmi, loomisrõõmu.
Koos veedetud päevaga jäid rahule nii Otepää kui ka Rapla Ühisgümnaasiumi õpetajad ja õpilased: koostöö sujus nagu valatult. Eriti elavalt jäi meelde  lõbus retk Rapla peal, mida isegi kerge jahedus ja vihmasabin ei suutnud rikkuda, ning ühine video monteerimine. Palju üllatusi pakkus õpilastele Rapla, oma kodukoha,  põhjalikum uurimine ning nii mõnigi „avastas“ kuulsate  inimeste loomingu.  

Daniel Tootsman, Hanna- Loore Vasnu, 11. kl